Familya: Lauraceae
Latince Adı: Cinnamomum zeylanicum
Türkçe adı:Tarçın
Kimyasal Bileşimi; Cinnamomum zeylanicum kabukları %60-80 sinnamaldehit, %1-5 sinnamil asetat, %5-10 trans -sinnamik asit, %1-10 öjenol, %1-6 β-karyofilen , %4-5 α-terpineol, %1-3 linalool, %1-2 1,8 sineol ve başka bir çok uçucu yağ ile birlikte monoterpenler ,seskiterpenler, pentasiklik diterpenler, fenolik karboksilik asitler, kalsiyum monoterpen okzalat, zamk, musilajlar, mannitol, reçine, nişasta, prosiyanidinler, sinnamik asit, kondanse tanenler ve kateşinler taşımaktadır.
Dahili kullanışı; C. zeylanicum kabukları hafif dereceli gastrointestinal spazmlar, dolgunluk hissi, gaz ve şişkinlik gibi dispeptik rahatsızlıklar ile bulantı, iştah kaybı ve diyarede kullanılmaktadır. İçerdiği uçucu yağlardan dolayı antimikrobiyal etkiye sahiptir. Karminatif ve antiseptik etkilerinin olduğu da gösterilmiştir. Ayrıca, diyabet, kusma diş ağrısı, mide bulantısı için de kullanıldığı tespit edilmiştir.
Kullanılmaması gereken durumlar; Tarçın bitkisine, tarçın kabuğu uçucu yağına , sinnamaldehite ve Peru balzamına alerjisi olan kişilerde, mide ve bağırsak ülseri olanlarda , nedeni bilinmeyen ateşlenmelerde, gebelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır.
*Bir haftadan daha uzun süren akut olgularda veya periyodik olarak tekrarlanan durumlarda tıbbi danışmanlık alınmalıdır.
Farmakolojik özellikleri;
In vitro deneyler;
Gaz önleyici , Spazmolitik aktivite, Antifungal aktivite, Antibakteriyal aktivite, Helicobacter pylori üzerine etkisi, Antiviral aktivite, Antiparaziter aktivite, İnsektisit aktivite, Antioksidan aktivite, Antienflamatuvar aktivite, Spermisit etki, Sitotoksisite,
In vivo deneyler; Gatrointestinal motilite, Hipoglisemik ve Hipoliidemik etki, Antienflamatuar aktivite, Antinosispetif aktivite, Yara iyileştirici etki, Antiparaziter aktivite
Klinik çalışmalar;
Helicobacter pylori üzerine etkisi, Hipoglisemik etki,